+386 (0)64 105 871
SPECIALISTI ZA VINSKI TURIZEM

MARTINOVO POTEPANJE PO VIPAVSKI DOLINI / NOVEMBER 2023

 • od 29,38€


VIPAVA ⇒ AJDOVŠČINA ⇒ VIPAVSKI KRIŽ ⇒ ODPRTI HRAMI 

Pozno dopoldanski prihod v Vipavsko dolino, kjer vas bo na glavnem trgu v Vipavi pričakal naš vodič (ali vodička), kateri vas bo pospremil na oglad znamenitosti "Slovenskih Benetk", kot se Vipavo poimenuje zaradi številnih mostov

Sprehodili se bomo skozi mogočen kompleks prenovljenega Lanthierijevega dvorca, mimo številnih izvirov reke Vipave do trga, kjer je bila ustanovljena prva vinogradniška zadruga na slovenskem ozemlju. Sprehod bomo nadaljevali do pokopališča, kjer si bomo ogledali prava Egipčanska sarkofagakatera je v Vipavo dal pripeljati slavni domačin Anton Lavrin, ki je bil v času Avstro Ogrske Avstrijski konzul v Egiptu. 

Po deset minutni vožnji bomo iz avtobusa izstopili s pogledom na slapove, iz katerih izvira najkrajša slovenska reka. Po kratkem sprehodu si bomo ogledali še starodavne "fužine", kjer so naši predniki predelovali železovo rudo tudi za potrebe Idrijskega rudnika živega srebra. 

Izlet bomo nadaljevali z ogledom ostankov rimske utrdbe Castra (današnja Ajdovščina), kjer so še vedno dobro ohranjeni rimski obrambni stolpi in antične rimske terme. Sprehodu po slikovitih "gasah" strnjenega mestnega jedra, bo sledila kratka vožnja do najlepše vasi v dolini - Vipavskega Križa, kjer je živel in ustvarjal slavni pridigar Janez Svetokriški, večkrat pa je vas obiskal tudi Primož Trubar.

Ogledali si bomo kapucinski samostan, kjer nam bodo prijazni menihi pokazali bogato knjižnico s 25.000 deli, med katerimi ima posebno mesto rokopisni molitvenik iz 15 stoletja. Po ogledu samostana nam bo vodič razkazal še preostali del "mesta". 

Zadnja etapa izleta bo v eni izmed vipavskih vasi (Vrhpolje, Slap, Planina), kjer bodo vinarji za obiskovalce odprli vrata vinskih hramov. Peš se bomo podali od "hrama do hrama", pri vsakem vinarju bomo poskusili tako bela kot rdeča vina in prigriznili tipične jedi vipavske kulinarike

Povratek v domače kraje glede na razpoloženje (lahko vam organiziramo tudi prenočevanje-doplačilo).

IZLET VKLJUČUJE:

 • ORGANIZACIJO IN VODENJE IZLETA
 • OGLED ZNAMENITOSTI MESTA VIPAVA
 • OGLED SLAPOV OB IZVIRU NAJKRAJŠE SLOVENSKE REKE
 • VODEN OGLED ANTIČNE RIMSKE CASTRE (DANES AJDOVŠČINA)
 • VODEN OGLED NAJLEPŠE VASI V VIPAVSKI DOLINI (VIPAVSKI KRIŽ)
 • OGLED ŠTEVILNIH VINSKIH KLETI Z DEGUSTACIJO VIN IN PRIGRIZKOV (VRHPOLJE + SLAP + PLANINA)
 • SKUPINSKO NEZGODNO ZAVAROVANJE
 • DDV

​IZLET NE VKLJUČUJE:

 • AVTOBUSNEGA PREVOZA (lahko vam organiziramo tudi prevoz)
 • KOSILA ALI VEČERJE (lahko vam organiziramo tudi kosili in ali večerjo)
 • PRENOČEVANJA (lahko vam organiziramo tudi prenočevanje)

Izlet je primeren za skupine polnoletnih oseb, ki bi rade jesenski martinov izlet preživele v sončni Vipavski dolini, kjer številni vinarji na stežaj odprejo vrata vinskih hramov in obiskovalcem radodatno ponudijo odlična vipavska vina in tipično primorsko kulinariko.

Točna cena izleta je odvisna od števila udeležencev. Za pridobitev ponudbe nam pošljite povpraševanje. Izlet lahko prilagodimo vašim željam. Objavljena cena velja za skupino petdeset oseb.

"Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju"

Zaradi izredne situacije vezane na Covid 19 ter s tem povezanih ukrepov, se bodo letošnja Martinovanja odvijala na drugačen način. Veliko organizatorjev še vedno nima izdelanih programov, zato obstaja možnost spremembe programa izleta.